logo

Hashimotova tyreoiditída a stravovanie

Autoimunitný protokol je založený na zásadách paleo diéty

Konzumujú sa iba prírodné a nespracované potraviny. Výber vychádza z podmienok paleolitu. To znamená zaobísť sa bez obilných výrobkov, strukovín a mliečnych výrobkov. Pred miliónmi rokov nehrali v strave našich predkov prakticky žiadnu úlohu. V dôsledku toho sa nepoužívajú žiadne priemyselne spracované potraviny. Táto forma výživy sľubuje optimálne zásobovanie tela živinami, pričom je zároveň veľmi nízka absorpcia škodlivých látok.

Vedecký základ pre autoimunitný protokol je ľahké pochopiť

Ako cudzie látky preťažujú váš imunitný systém?

Podľa súčasného stavu znalostí majú autoimunitné ochorenia niekoľko príčin. Poškodená črevná bariéra je zvyčajne rozhodujúca pre intenzitu možných symptómov. Ako ďalšie spúšťače pôsobí široká škála environmentálnych faktorov. Hovorí sa im aj spúšťače.

Ako tieto faktory súvisia?

Pravidelné prenikanie cudzích látok do vášho tela výrazne zvyšuje riziko vzniku autoimunitného ochorenia s existujúcou predispozíciou. Môžu to byť napríklad nestrávené časti jedla. Lepok je tu veľmi prominentným príkladom. Ďaľším príkladom sú ťažké kovy ako napríklad ortuť. Tieto látky vyvolávajú vo vašom tele trvalé obranné reakcie imunitného systému. Tieto obranné reakcie poznáte pod pojmom zápal.

Váš imunitný systém z dlhodobého hľadiska nedokáže zvládať neustály stres zo spúšťačov. Začína robiť chyby pri odhaľovaní cudzích látok. V prípade zodpovedajúcej nesprávnej interpretácie dôjde k náhlemu napadnutiu vlastného tkaniva tela. Tento sebazničujúci akt sa nazýva autoimunitná reakcia.

V podstate akékoľvek z vašich tkanív sa môže stať obeťou takéhoto útoku. V prípade Hashimotovej tyreoiditídy je tkanivo štítnej žľazy zničené, pri reumatoidnej artritíde sú zapálené kĺby a pri roztrúsenej skleróze postihuje nervový systém.

Črevo ako vstupná brána do vnútra tela

Vstupnou bránou pre cudzie látky do vášho tela je črevo. Tento dôležitý orgán robí ťažkú prácu, ako dostať všetky živiny z dužiny do vášho tela. To, čo nie je biologicky nevyhnutné alebo dokonca nebezpečné, by malo byť z tohto procesu vynechané.

Sliznica čreva tvorí bariéru medzi obsahom čreva a vašim telom. Ak je poškodená, už nemôže plne vykonávať túto funkciu. V obrannom múre sú medzery. Črevo sa takpovediac prepúšťa a tak umožňuje priechod cudzím látkam. Tento stav deravého čreva je známy ako syndróm priepustného čreva (leaky gut).

Na vrchole črevnej sliznice tvoria vhodné baktérie ďaľšiu ochrannú vrstvu hlienu. Zabraňuje prieniku škodlivých baktérií, húb, vírusov a alergénov. To sa však môže dosiahnuť iba vtedy, ak sú všetky mikroorganizmy žijúce v čreve zdravé. Potom hovoríme o neporušenej črevnej flóre.

Akékoľvek poškodenie čriev môže mať vážne zdravotné následky. Z tohto dôvodu je tu lokalizovaná väčšina imunitnej obrany. To vysvetľuje, prečo môžu byť alergické reakcie a potravinové intolerancie pri bariérovej dysfunkcii také bezprostredné a intenzívne.

Autoimunitný protokol (AIP) sa používa na regeneráciu gastrointestinálneho traktu a uvoľnenie imunitného systému

Rozvoj autoimunitných chorôb úzko súvisí s poruchami črevného zdravia. Z tohto dôvodu je autoimunitný protokol zameraný na regeneráciu gastrointestinálneho traktu. V konečnom dôsledku to tiež zmierňuje záťaž vášho imunitného systému.

Regenerácia čreva začína fázou vylučovania. Vychádza z pravidiel paleo diéty. Aby ste vylúčili všetky potraviny so známym reakčným potenciálom, musíte sa na tejto prvej úrovni protokolu ešte viac obmedziť. Konkrétne to znamená zaobísť sa bez obilnín, strukovín, mlieka, vajíčok, orechov a semien. Okrem toho by ste sa mali vyhýbať všetkým prídaným látkam v potravinách, rafinovaným potravinám a predovšetkým liekom, ktoré poškodzujú črevo.

Aj v malých dávkach môžu cudzie látky vyvolať významné a trvalé imunitné reakcie, aj keď sú konzumované iba raz. Je preto veľmi dôležité, aby ste počas vyraďovacej fázy dôsledne a bez výnimky spĺňali všetky požadované obmedzenia.

Vysoká hustota živín je obzvlášť dôležitá v autoimunitnom protokole

So správnym zložením potravín kompatibilných s AIP vám môžu byť dodané všetky potrebné živiny. Na jednej strane to zahŕňa rozhodnutie pre najvyššiu možnú kvalitu vašich potravín. Na druhej strane množstvo a rozmanitosť mikroživín vo vašom jedle je tiež nad vašimi chuťovými preferenciami. Za prirodzených okolností konzumujete to, čo vaše telo práve potrebuje. Počiatočná ťažkosť spočíva skôr v porozumení signálom vášho tela.

Napriek všetkému úsiliu môžu nastať okolnosti, ktoré vyžadujú, aby ste užívali výživové doplnky.

Vylučovacia fáza dáva vášmu telu čas na regeneráciu

Aby ste upokojili svoj imunitný systém a zahájili regeneráciu, mali by ste zostať vo vyraďovacej fáze najmenej od 30 do 90 dní. Dobrá príprava na autoimunitný protokol (AIP) je potrebná pre úspešnú implementáciu.

Vo fáze znovuzavedenia zistíte, čo nemôžete tolerovať

Hneď ako sa vaše pôvodné príznaky výrazne zlepšia alebo dokonca úplne ustúpia, môžete systematicky a postupne zavádzať potraviny naspäť do jedálnička. Tento druhý stupeň autoimunitného protokolu sa nazýva reintrodukčná fáza.

V druhej fáze AIP konečne zistíte, ktoré potraviny nemôžete tolerovať. Reakcie na nekompatibilitu, ktoré sa môžu vyskytnúť, môžu byť prekvapivo jasné. Zodpovedajúcim potravinám by ste sa potom mali dôsledne vyhýbať.

Váš osobný autoimunitný protokol je jedinečný

AIP vám dáva veľa priestoru, pokiaľ ide o vaše individuálne praktické stravovanie. Pokiaľ sú sprievodné okolnosti a príčiny vašich symptómov komplexné, vašu diétu možno tiež individuálne navrhnúť a prispôsobiť v autoimunitnom protokole (AIP).

Na podrobné otázky si musíte zodpovedať sami. Vy sami určujete, koľko sacharidov, tukov a bielkovín skonzumujete. Denné množstvo minerálov a vitamínov je tiež na vás. Čím viac vedomostí ohľadom výživy a konkrétnych potrebách vašho ochorenia máte, tým ľahšie sa budete rozhodovať.

Neexistuje presná a optimálna strava pre každého pacienta s autoimunitným ochorením. Výsledok vášho osobného autoimunitného protokolu je veľmi individuálny a užitočný iba pre vás.

Autoimunitný protokol AIP-PALEO je špeciálny program určený pre ľudí s autoimunitnými ochoreniami, chronickými ochoreniami, alergiami, nadváhou, ekzémom, kardiovaskulárnymi chorobami, sydrómom priepustného čreva a celým spektrom zápalových symptómov.

Paleo autoimunitný protokol (AIP) je zostavený tak, aby riešil 4 oblasti, ktoré sú dôležitým prispievateľom k chronickým a autoimunitným ochoreniam.

  1. Výživová hodnota - imunitný systém a naše telo potrebuje pre svoje riadne fungovanie celú škálu vitamínov, stopových prvkov, minerálov, antioxidantov, esenciálnych mastných kyselín a aminokyselin.
  2. Zdravý tráviaci trakt - potraviny odporúčané v rámci AIP podporujú rast črevných mikroorganizmov tak, aby sa dosiahla ich zdravá hladina a rozmanitosť. Potraviny, ktoré dráždia alebo poškodzujú črevnú výstelku na zozname nie su.
  3. Regulácia hormónov - to čo konzumujeme, v akej kvalite a kvantite, v akom čase, má vplyv na množstvo hormónov, ktoré reagujú s imunitným systémom.
  4. Regulácia imunitného systému - sa dosiahne obnovením zdravej rozmanitosti a zdravého množstva črevných mikroorganizmov. Jedlo má terapeutický potenciál pre každú chronickú chorobu.

AIP-PALEO stravovanie vie efektívne znížiť protilátky, redukovať hmotnosť a telo si oddýchne od škodlivín, ktoré denne príjimate stravou. Takto sa naštartujú samouzdravovacie procesy v tele. Najefektívnejšie je zotrvať 3 mesiace na AIP. Následne si stravu upraviť individuálne podľa svojich potrieb. Zistiť či nie sú intolerancie.

Ako napríklad:

  • histamínova intolerancia
  • fruktózová intolerancia
  • sorbitová intolerancia
  • na kyselinu oxálovú sodnú

Prípadne rôzne alergické reakcie (ako reaguje vaša autoimunita na danú potravinu zistíte pomocou IGG testov).

Ďalej je vhodné prihliadať aj na stravovacie princípy podľa TČM (tradičnej čínskej medicíny) podľa 5 elementov a ročných období. Štítna žľaza a nadobličky majú iné potreby v zimnom období ako v letnom. V zime neprodukujú toľko hormónov ako v lete. Sú ako keby v oddychovom režíme. Preto ich treba adekvátne podporiť vhodnou stravou a suplementáciou.

Stravovanie podľa tradičnej čínskej medicíny

Ak je v tele všetko v rovnováhe, tak sa jednotlivé elementy (orgány) navzájom vyživujú a podporujú. Ak jeden z orgánov začne pracovať hyperaktívne, namiesto vyživovania orgánu, ho buď napadne, blokuje alebo ovláda.

Hypotyreózu podľa TČM spôsobuje oslabenie pečene, sleziny a obličiek.

Element VODA (obličky, nadobličky, močovy mechúr) býva oslabený u žien. Je to preto, že ženy konzumujú priveľa ochladzujúcich potravín ako ovocie, koláče, surovú zeleninu či bilinkové čaje. Býva nám častejšie zima ako mužom, máme studené nohy a ruky. V tele je príliš silný chlad, obličky a nadobličky nedostávajú teplo, ktoré potrebujú, čím vzniká nerovnováha medzi elementom VODAOHEŇ. Vaše telo vám dáva neustále signály. Ak pochopíte fungovanie 5 elementov, začnete telu dodávať presne to, čo potrebuje. Budete ľahšie a efektívnejšie zvládať akúkoľvek činnosť, budete plní energie a lásky k životu.

V prípade chorôb štítnej žľazy je zdravé stravovanie veľmi dôležité. Štítna žľaza potrebuje na produkciu hormónov stopové prvky, minerálne látky a vitamíny, ktoré sa podieľajú na regulácii jej funkcie. Tieto živiny by ste preto mali prijímať prostredníctvom stravy.

 

Viac sa dozviete v mojej knihe AIP-PALEO (protizápalové stravovanie). V knihe sa nachádza jedálniček na týždeň, návod ako si správne vyskladať hlavné jedlo, recepty...

Mojim cieľom prostredníctvom AIP-PALEO knihy je pomôcť Vám nájsť cestu k zmene, ktorá:

  • zníži celkový zápal v tele a tým aj neprimeranú reakciu imunitného systému
  • zahojí vaše priepustné črevo a nastolí správnu črevnú dysbiózu
  • dostane váš hormonálny systém do rovnováhy
  • zabezpečí vášmu telu dostatok chýbajúcich živín
  • zabezpečí elimináciu hmotnosti
  • ako eliminovať emocionálny a psychický stres
  • ovládanie myšlienok, hľadanie riešenia

Kúpte si knihu Autoimunitný protokol AIP Paleo v cene 25 €

 

AIP tapiokove placky

AIP wafle

AIP jahodová domáca zmrzlina

Kokosové domáce mlieko

AIP tekvicový chlieb

AIP kolagénové tyčinky

AIP piškóty

Zdravé koláčiky: bez lepku, mlieka, cukru a vajec. Chutné, zdravé a bez výčitiek.

 

HASHIMOTKY © 2022