logo

Krížová zelenina ,,Brassicaa'' brokolica, karfiol... ako vplýva na štítnu žľazu?

Krížová zelenina obsahuje určité chemické zlúčeniny známe ako strumigény, sú to látky schopné vyvolať zväčšenie štítnej žľazy (strumu) a môžu blokovať štítnu žľazu k produkcii hormónov.

Krížová zelenina obsahuje určité chemické zlúčeniny známe ako strumigény. Strumigény sú látky schopné vyvolať zväčšenie štítnej žľazy - strumu. Struma je prejavom poruchy funkcie štítnej žľazy najčastejšie hypotyreóza. To znamená, že môžu blokovať štítnu žľazu k produkcii hormónov, zabrániť vychytávaniu jódu štítnou žľazou, a tým spôsobiť jej rast a opuch.

Aby k tomu vôbec došlo, treba splniť niekoľko požiadaviek:

  • Museli by sme krížovú zeleninu konzumovať tepelne neupravenú
  • a veľmi velké množstvo denne-teda na kilá..

Strumagénne látky väčšinou proces varu neprežijú. Takže na jednej strane máme mimoriadne veľké výhody „zeleniny Brassicaa“. Na druhej strane nevýhodou je strumagénny efekt, ktorý nastáva len pri splnení určitých ďalších základných požiadaviek. Ak je štítna žľaza pri Hashimotovej tyreoiditíde externe nahradená Euthyroxom, Thyrex, Eltroxinom plus liotyronínom alebo prírodným extraktom štítnej žľazy a možno dokonca tak, že je potlačená, potom je strumagénny účinok „rodiny Brassicaa“ úplne irelevantný. Pretože vtedy sa produkcia hormónov štítnej žľazy preberá zvonku a príjem hormónov štítnej žľazy potom nahrádza tvorbu hormónov štítnej žľazy v samotnej štítnej žľaze. Krížová zelenina má enormne priaznivý účinok na pečeň a urýchlenie niektorých metylačných procesov v pečeni - je preto užitočná pri premene hormónu štítnej žľazy tyroxínu - ( T4 ) na hormón energie trijodtyronín - ( T3 ).

Zelenina a ovocie zafarbené do fialova obsahujú antokyány.

 

Fialový karfiol

bol doteraz predmetom mnohých vedeckých štúdií. Je totiž bohatý na špeciálne zložky, ktoré prospievajú vášmu zdraviu v mnohých smeroch. Sýtu farbu fialovej zelenine dodávajú takzvané antokyány. Sú jedným z najdôležitejších antioxidantov a chránia rastlinu pred slnečným UV svetlom. Početné štúdie ukazujú, že antokyány majú veľké zdravotné výhody.

Antokyány chránia pred rakovinou a posilnujú mozog. Americkí a nemeckí vedci študovali v dlhodobom horizonte účinok anthocyanin na mozog. Ukázalo sa, že táto živina zlepšuje výkon mozgu. Účastníci, ktorí jedli viac fialových potravín, dopadli v kognitívnych testoch výrazne lepšie v porovnaní s ostatnými účastníkmi.

Britská štúdia publikovaná v roku 2013 skúmala účinky fialových potravín na zdravie srdca počas 18-ročného obdobia. Výsledok: ženy, ktoré jedli tri alebo viac porcií fialovej zeleniny alebo ovocia denne, znížili riziko infarktu o 32 percent. Antokyány chránia bunky srdcového svalu a cievy pred oxidačným poškodením. Antokyány by tiež mohli pomôcť znížiť obezitu. Napríklad štúdia vykonaná čínskymi vedcami ukázala, že obézne potkany schudli viac, keď boli kŕmené fialovým karfiolom. Štúdia z Japonska vykázala podobný účinok.

Zhrnutie: Karfiol a brokolica obsahujú veľmi malé množstvo strumigénov. Fialový karfiól má viac antioxidantou a vitamínu C, ako biely, ktorý pozname všetci. Pacienti so zníženou funkciou štítnej žľazy, Hashimotovou tyreoiditídou a Gravesova-Basedowovou chorobou sa nemusia obávať konzumovať takzvanú krížovú zeleninu ako naprik. karfiol, brokolica... Strumagénne látky, ktoré brokolica a karfiol obsahujú však väčšinou proces varu neprežijú.

TIP: Tepelnou úpravou sa eliminuje až úplne zanikne obsah glukozinolátov. Zeleninu treba variť vo vode bez pokrývky a trošku dlhšie aby sa glukozinoláty vyparili.

Aby nám táto zelenina naozaj poškodila štítnu žľazu museli by sme ju jesť denne na kilá a v surovom stave. Niektoré lieky ako: mnohé antibiotiká, psychofarmaká, nesteroidné protizápalové lieky obsahujú strumigénne látky.

Klaudia Pazgan

Publikované:   17.1.2022

HASHIMOTKY © 2022